Dulceata de struguri
Ingrediente: 1 kg struguri, cintariti dupa ce au fost curatati de coaja si seminte, 1 kg zahar, vanilie, 50 ml zeama de lamiie sau 50 g glucoza, 1/2 l apa. Preparare: Pentru dulceata se aleg numai struguri cu boabe mari cu coajagroasa si miezul compact (nu zemos). Coaja se curata usor cu mina si cu un cutit, tragind din partea unde a fost prinsa codita spre virf, apoi cu o scobitoare se scot semintele: boabele curatate se cintaresc.Intr-o cratita, zaharul, apa,zeama de lamiie si 2-3 cm dintr-un baton de vanilie se amesteca putin, pe foc, pina cind se topeste zaharul. Siropul se fierbe, pina cind se leaga (cind se ridica lingura din sirop pe latul ei, cad deodata 3 picaturi una linga alta )si apoi se adauga boabele de struguri. Cratita se lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se trece la foc mijlociu si se lasa pina cind se leaga din nou siropul(dar nu prea mult). Cind dulceata este gata,fructele plutesc in tot siropul pina la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos). Strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta gelatinoasa care va gelifica siropul chiar daca este mai subtire, dupa ce acesta se raceste. Daca se leaga prea mult, siropul se va ingalbeni si va capata gust de zahar ars, deci trebuie o mare atentie la aceasta faza. Daca nu s-a pus baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga numai cu un minut inainte de a se lua cratita de pe foc ca dulceata sa nu-si piarda aroma.Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si bine stors. Dupa ce s-a racit, dulceata se pune in borcane care, apoi, se leaga cu celofan.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Suc proaspat de struguri cu ghimbir si banane
Un suc de struguri cu un plus de aroma picanta de la ghimbir (puteti pune mai mult daca va place gustul).
-
Dulceata de struguri
Data fiind perioada pe care o parcurgem, nimic nu cade mai bine unei gospodine decat sa se ocupe cu prepararea dulceturilor.
-
Tort frantuzesc cu frisca si dulceata de visine
Un desert cu un gust deosebit si nelipsit de la aniversari si evenimente speciale este tortul. Va sugeram sa pregatiti tortul frantuzesc cu frisca si dulceata de visine.
-
Deserturi gustoase. Tort de ciocolata cu dulceata de portocale
Ceva dulce preparat pentru un sfarsit de saptamana poate fi un tort gustos. Va propunem sa va bucurati alaturi de cei dragi savurand un tort de ciocolata cu dulceata de portocale.
-
Delicii de toamna. Dulceata de struguri
Printre deliciile toamnei se numara si dulceata de struguri. Daca nu ati gustat-o inca, va invitam sa o preparati si sa o aveti pregatita pentru cei dragi.