Dulceata de prune coapte
Ingrediente: 1 kg zahar, 1 kg prune curatate de coaja si simburi, 30 ml zeama de lamiie sau 100 g glucoza, 1/2 l apa, vanilie, cca 20 nuci proaspete (curatate de pielita), scortisoara, vanilie, 1 l apa de var. Preparare: Pentru aceasta dulceata sint indicate prunele brumarii care se coc prin luna septembrie ; acestea au pulpa mai tare si se desprinde de simbure. Prunele (neoparite) se curata de coaja (se desprinde foarte usor de pulpa, cind acestea sint coapte), ajutindu-ne si de un cutit cu lama subtire. Dupa ce s-au curatat (din cca 1/2 kg prune va rezulta 1 kg , dupa ce se inlatura coaja si simburii), se tin in apa de var 30 minute, apoi se limpezesc in strecuratoare, li se scot simburii (se imping cu nu betisor sau cu o andrea subtire pe la un capat, ca sa iasa pe la celalalt) si apoi se cintaresc. Nucile se coc cam tot in acelasi timp cu prunele de toamna. Simburii de nuci se curata de pielita ca sa ramina albi.In fiecare pruna se introduce cite 1/4 din simbure. Prunele, astfel aranjate, se pun in siropul bine legat si se lasa la foc mic, pina isi lasa zeama si siropul se mai subtiaza (2-3 minute);se adauga zeama de lamiie sau glucoza, o cuisoara, 2-3 bucatele de scortisoara sau 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se trec la foc mijlociu. Se fierb pina cind se leaga din nou siropul si prunele plutesc in el pina la fundul cratitei (cind se ia de pe foc). Se face proba, daca siropul este legat si, daca este gata, cratita se ia de pe foc si se aduna spuma. Dulceata se lasa sa se raceasca acoperita si apoi se pune in borcane.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu prune si cirese pentru un somn odihnitor
Bogate in vitamine si minerale, gustoase si racoritoare, ciresele sunt excelente in timpul verii, proaspete si dulci, dar puteti folosi si cirese congelate pentru un smoothie care va ajuta sa dormiti mai bine. Adaugati prune coapte, putin lapte de migdale, scortisoara si ghimbir.
-
Retete gustoase pentru mic dejun. Oua coapte in chifle
O reteta gustoasa cu care sa va incepeti dimineata poate fi cea de oua coapte in chifle. Ingredientele de care aveti nevoie pentru preparare le gasiti mai jos:
-
Tort frantuzesc cu frisca si dulceata de visine
Un desert cu un gust deosebit si nelipsit de la aniversari si evenimente speciale este tortul. Va sugeram sa pregatiti tortul frantuzesc cu frisca si dulceata de visine.
-
Mere coapte cu sos de caramel
Un desert minunat pentru o zi mohorata, pe care sa il puteti pregati la dumneavoastra acasa este reteta de mere coapte cu sos de caramel.
-
Deserturi gustoase. Tort de ciocolata cu dulceata de portocale
Ceva dulce preparat pentru un sfarsit de saptamana poate fi un tort gustos. Va propunem sa va bucurati alaturi de cei dragi savurand un tort de ciocolata cu dulceata de portocale.