Dulceata de pepene
Ingrediente: 1 kg coji de pepene verde sau galben, cintarite dupa ce au fost fierte in otet,1 kg zahar, /2 l apa, zeama de la o lamiie mare (50 ml) sau 100 g glucoza, vanilie. Preparare: De la pepenii verzi se intrebuinteaza partea alba de lacoaja (care poate sa fie oricit de groasa) impreuna cu o portiune foarte subtire din miezul rosu, numai de 2-3 mm (care sa coloreze putin);coaja verde se indeparteaza. Partea alba se taie in felii lungi cu latimea de 3-4 cm si grosimea cit grosimea cojii albe, apoi feliile se taie, pe grosime (transversal), in felioare de 1 cm latime. Este preferabilsa se taie cu cutitul riglat, ca sa fie mai aspestuoase; in acest caz, felioarele vor fi mai late, de cca 2 cm. Pentru 1 1/2 kg coji fasonate, se pun sa fiarba 2 l apa cu 300 ml otet de 9 grade. Cind apa clocoteste, se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot, cca o ora sau mai mult, pina cind acestea capata un aspect sticlos, transparent. Otetul le intareste imediat; de aceea, fierb greu. Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa se mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte, in prealabil, in apa cu otet, se vor muia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea, se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa, se scurg, chiar se preseaza putin cu mina in strecuratoare, se vor muia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, apoi se cintaresc. Greutatea cojilor va fi egala cu greutatea zaharului adaugat. Zaharul (1 kg) se dizolva in 1/2 lapasi cind siropul da in clocot, se pun cojile de pepene, zeama de lamiie sau glucoza si vanilia. Se fierb, pina cind se leaga siropul.Nu trebuie sa se lege prea mult, caci se va ingalbeni si va capata gust de caramel. Se finiseaza cum s-a aratat la inceputul capitolului. Dulceata de pepene galben se prepara numai din pepeni turchestan sau cantalul care nu sint fainosi. Se foloseste toata pulpa tare dinspre coaja, curatata de miezul moale. Pulpa ramasa se taie in felioare de 2 cm latime, exact ca si cojile de pepene verde si se fierb in apa cu otet, procedindu-se in continuare, la fel, pina cind se termina dulceata. Pentru aroma, se pune vanilie. Aceste coji din dulceata se intrebuinteaza si la creme, in loc de fructe zaharisite (confiate).
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Cocktail de vara cu menta, sirop de pepene galben si gin
Pentru siropul de pepene galben alegeti un fruct bine copt, parfumat, taiati miezul in bucati potrivite, pe care le puneti apoi in aparatul de suc sau in mixer. Se trece prin sita si se poate pastra la frigider pentru cel mult trei zile.
-
Smoothie cu lamaie, menta si pepene galben
O bautura plina de vitamine, antioxidanti si nutrienti, perfecta pentru zilele calduroase dar si pentru acele momente cand avem nevoie de un plus de energie si vitalitate. Ar putea fi primul smoothie pentru cei care nu au mai incercat o astfel de bautura pentru ca si gustul este puternic, dulce si delicios, iar contrastul intre dulceata de pepene galben, aciditatea lamaii si prospetimea mentei ii ofera note inedite.
-
Pizza de pepene verde
Nu este o pizza traditionala, nici macar una inedita prin gustul proaspat de pepene, ci un desert care pastreaza aparent forma de pizza, combinand savoarea de ricotta si crema de branza cu prospetimea fructata a pepenelui verde.
-
Tort frantuzesc cu frisca si dulceata de visine
Un desert cu un gust deosebit si nelipsit de la aniversari si evenimente speciale este tortul. Va sugeram sa pregatiti tortul frantuzesc cu frisca si dulceata de visine.
-
Deserturi gustoase. Tort de ciocolata cu dulceata de portocale
Ceva dulce preparat pentru un sfarsit de saptamana poate fi un tort gustos. Va propunem sa va bucurati alaturi de cei dragi savurand un tort de ciocolata cu dulceata de portocale.