Despre condimente

Aduse pentru prima data din Orient, cu sute de ani in urma, cele cateva boabe de condimente ii costau pe amatorii de lucruri noi multi bani de aur. Pretioasele mirodenii erau si prilej de lauda la ospete, confirmand bunastarea si gusturile alese ale gazdei. Acum, piperul, scortisoara si vanilia nu mai sunt un lux, insa ne lasam vrajiti de miresmele lor la fel ca stramosii nostri.

 

Vanilia           

 

Batonul maroniu de vanilie este fructul unei specii de orhidee originara din Mexic. De retinut faptul ca, atunci cand sunt culese, fructele (asemanatoare unor pastai de mazare), nu au nici un miros, acesta dezvoltandu-se dupa un sir complicat de etape de uscare si de fermentare. De aceea, vanilia detine locul doi in topul celor mai scumpe condimente, dupa sofran. Aroma inconfundabila a vaniliei naturale, dulce-lemnoasa, este data de vanilina, un compus organic care este folosit si la prepararea vaniliei de sinteza.

 

Cuisoare

 

Acestea sunt picante, au o aroma usor iute si se folosesc la condimentarea prajiturilor. Mirosul lor puternic alunga moliile. Cuisoarele alina si durerile de dinti (tineti o bucatica in cavitatea maselei bolnave sau mestecati incet doua-trei cuisoare), datorita substantelor continute, cu efect anestezic.

 

Scortisoara

 

Scortisoara este unul dintre cele mai vechi condimente cunoscute. Scortisoara are proprietati antiseptice, vermifuge (combate viermii intestinali), relaxeaza, linisteste crampele (antispasmodica), indeparteaza oboseala fizica, stresul si aduce buna dispozitie. Folosita in produsele cosmetice, cum ar fi cremele si lotiunile pentru picioare, aceasta stimuleaza circulatia sanguina si are efect antiseptic.

 

Scortisoara satisface si pofta de dulce daca sunteti la dieta - puteti rontai cateva bucatele macinate mai mare sau sa presarati putina pulbere in ceai sau cafea. Uleiul de scortisoara folosit in aromoterapie sau masaj are un efect relaxant si vai induce o stare de calm si seninatate. Din scortisoara, puteti pregati un ceai parfumat pentru o buna stare de spirit.  Mirodenia contine si calciu, asa incat presarati cu incredere o lingurita de scortisoara peste fulgii de cereale de la micul dejun.

 

Piper

 

Bobitele negre, cu miros patrunzator, picant, sunt fructele unui arbust catarator, originar din India. Intregi sau macinate, acestea nu lipsesc din aproape nici o mancare din bucataria romaneasca. Exista insa mai multe tipuri de piper : verde (fructele sunt culese cand sunt inca verzi), negru: este cel mai picant si aromat (boabele se culeg cand sunt pe jumate coapte si se usuca), alb (fructele foarte coapte sunt tinute cateva zile in apa sarata, pentru a indeprta membrana negricioasa: fructul in interior este alb, iar apoi sunt uscate), gri (piper negru tinut doar putin in apa sarata, care isi pastreaza membrana).

 

Piperul ca atare, dar si uleiul esential de piper, activeaza digestia, are efect antibacterian, carminativ (eliminand balonarea), stimuland metabolismul si ajutand la arderea grasimilor. In anotimpul rece, presarat in bucatele mai condimentate , ajuta organismul in lupta impotriva virusilor. Pentru persoanele care au insa probleme digestive sau renale, piperul trebuie folosit cu moderatie, deoarece are un efect iritant. Este utilizat si la producerea parfumurilor, in special cele destinate barbatilor, ca nota de mijloc.

 

Ghimbir

 

Ghimbirul este un rizom de culoarea nisipului, cu aspect ciudat. Are o aroma picanta, piperata, uneori chiar iute, potrivita pentru sosuri, carne, pui, peste, fructe de mare, mancaruri de legume, marinate, orez, supe, dar si pentru prajituri, bauturi sau fructe.

 

Ghimbirul proaspat trebuie spalat si curatat de coaja, apoi se taie marunt sau se da pe razatoare. In functie de preferinte, se poate pune in mancare de la inceput (aroma discreta) sau la sfarsit (aroma fiind mai puternica). Ghimbirul este antiseptic, tonic, diuretic, combate febra, stimuleaza pofta de mancare. Combate balonarea si ajuta in cazul racelilor, tusei, raului de masina si durerilor reumatismale. Ceaiul de ghimbir se prepara dintr-o lingurita de radacina maruntita la 250 ml apa si se lasa sa fiarba acoperit 3 minute.

 

Nucsoara

 

Nucsoara constituie fructul oleaginos al unei specii de nuc, vesnic verde, originar din Indonezia. Cu un gust picant, usor amarui, se foloseste pentru a condimenta supe sau sosuri, diverse preparate din carne, pui, peste, legume, dar si prajituri, budinci si alte dulciuri.

 

Are proprietati bactericide, antiseptice, antiinflamatoare, linisteste crampele, stimuleaza sistemul imunitar, este antioxidanta, vermifuga (elimina viermisorii intestinali), carminativa (combate balonarea si ajuta la evacuarea gazelor din intestin) si afrodiziaca. Exercita un efect calmant asupra sistemului nervos, fara a fi sedativa, combate stresul si starile de anxietate. Nucsoara trebuie consumata doar in cantitati mici (mai putin de o bucata de nuca uscata), pentru ca altfel devine toxica pentru organism. Iar uleiul esential este contraindicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.

Articole asemănătoare

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane

    Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?

  • Aperitive. Andive cu lamaie si condimente

    Micul dejun este cea mai importanta masa si nu trebuie omisa, indiferent ca sunteti acasa ori la serviciu. Asadar, va puteti incepe dimineata in forma consumand un aperitiv simplu si rapid de pregatit: andive cu lamaie si condimente.

  • Bucataria libaneza. Placinta cu cascaval si condimente

    Bucataria libaneza surprinde prin bucate sanatoase, ce ofera un aport bogat de nutrienti. Va propunem o reteta diferita: placinta cu cascaval si condimente.

  • Condimente savuroase de toamna

    Condimentele sunt conservate si intrebuintate, cu cateva exceptii, de-a lungul intregului an. In ciuda acestui fapt, unele pot fi atribuite si unui singur sezon.


Warning: fopen(cache/c8bc438c56de790fc449b932a06c0bb4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139