Desertificarea, un hazard natural ingrijorator
Foto: landcoalition.org
Desertificarea este procesul de deteriorare a terenurilor aflate in zonele aride, semiaride si subumed-uscate care se datoreaza pierderii vegetatiei si a umiditatii solului. Rolul primordial in declansarea acestui hazard ecologic il au schimbarile climatice si unele activitati umane care perturba echilibrul naturii.
Primul eveniment care a tras un semnal de alarma asupra implicatiilor negative ale desertificarii a avut loc in a doua jumatate a sec. XX in regiunea africana Sahel, aflata la sud de Sahara. Seceta puternica de atunci a condus la foamete si la pierderea de vieti omenesti.
In ceea ce priveste
In ultima suta de ani s-a inregistrat o scadere a cantitatilor de precipitatii, cresterea temperaturii la nivel global si intensificarea secetei.
Chiar daca schimbarile au loc pe intreg teritoriul Romaniei, acestea se simt mai pronuntat in Dobrogea si in sudul Campiei Romane si Podisului Moldovei.
Defrisarile ocupa primul loc intre factorii de risc generati de om. De asemenea practicarea unei agriculturi fara respectarea normelor si distrugerea solului prin eroziunea cauzata de vant si ploaie constituie premise ale instalarii secetei si desertificarii.
Prevenirea acestor procese impune utilizarea durabila a resurselor limitate, si dintre ele mai ales a celor forestiere. Alaturi de masurile impuse la nivelul institutiilor competente este nevoie si de sprijinul fiecaruia dintre noi pentru ca sansele unui rezultat favorabil sa fie mai mari.
Experienta acumulata a demonstrat ca lupta impotriva simptomelor desertificarii nu reprezinta o solutie si ca adevaratele masuri trebuie sa porneasca de la cauzele care au declansat fenomenul.
Aplicarea cunostintelor din domeniul agriculturii ecologice si grija permanenta de a nu polua mediul prin diferite mijloace pot constitui modurile prin care puteti participa activ sau pasiv la stoparea extinderii desertificarii.
Articole asemănătoare
-
Suc de rosii, telina si sfecla rosie
O combinatie de legume pline de gust si mai ales de vitamine, cu fibre si relativ putine calorii, este o reteta pentru un suc natural, bun pentru cei care vor sa aiba o digestie mai buna, un sistem imunitar puternic si sa inlocuiasca o gustare cu multe proteine si carbohidrati. Si cu putin ardei iute sau un praf de piper capata si acele note usor picante.
-
Strugurii Kyoho, un deliciu japonez
Boabele de Kyoho au un miez dulce, aromat, dar coaja este tare si usor amaruie din cauza taninului, asa ca multi prefera sa o indeparteze inainte de a se bucura de un desert natural si sanatos.
-
Suc natural cu portocale rosii
Un suc natural preparat direct din pulpa este hranitor si va potoleste setea cand aveti pofta de ceva racoritor. Va invitam sa pregatiti un suc natural cu portocale rosii.
-
Suc natural cu morcovi si rosii
Un suc natural, fie el preparat numai din legume, este in primul rand sanatos si plin de vitamine. Morcovul este un puternic antioxidant, in timp ce rosia si sucul sau ne energizeaza organismul.
-
Balsam natural cu banane si avocado pentru par uscat
Un tratament natural preparat acasa este intotdeauna benefic, fie ca este pentru par ori pentru corp. Va invitam sa incercati pentru parul uscat un balsam natural cu banane si avocado.