De ce sunt daunatori cartofii prajiti?
Foto: dreamstime.com
Aproape ca nu exista persoana care sa nu fi cedat tentatiei de a savura o portie de cartofi prajiti cu ketchup sau cu sare. Chiar daca informatiile emise de nutritionisti in ultima vreme la adresa acestora nu sunt de lauda, cartofii se mentin in topul celor mai consumate alimente.
Motivele pentru care au avut parte de asemenea succes sunt simple: se pot prepara relativ repede, sunt gustosi, au miros ademenitor si sunt accesibili din punct de vedere financiar!
Judecand doar din aceasta perspectiva reprezinta alimentul ideal, dar la o abordare responsabila ies la lumina lucrurile care conteaza. Mult mai important decat satisfactia pe care o ofera simturilor este impactul asupra organismului, care in cea mai mare masura este negativ.
In principiu orice aliment preparat in ulei inceteaza sa mai fie o sursa bogata de nutrienti si se transforma intr-unul nociv cu multiple consecinte defavorabile organismului.
Gatiti la temperaturi mari, cartofii dau nastere unor substante chimice cancerigene numite acrilamide. Se estimeaza ca in
De asemenea cartofii prajiti sunt o bogata sursa de grasimi. Daca sunt consumati timp indelungat acestia determina cresterea nivelului de colesterol rau si favorizeaza depunerea lui pe peretii vaselor sanguine. Consecintele se traduc prin cresterea riscului la bolile de inima, diabet si accidente vasculare cerebrale.
Apoi, indiferent ca ii preparam acasa sau ii cumparam de la fast-food ne place sa ii servim cu multa sare pentru ca altfel "nu au niciun gust", deschizand astfel inca odata calea problemelor de sanatate.
Fie ca ne convine sau nu, pentru a avea un organism sanatos si suplu trebuie sa facem sacrificii acordand o atentie deosebita regimului alimentar.
Renuntarea definitiva la cartofii prajiti nu este o solutie facila. Secretul consta in a-i consuma cumpatat, eventual doar cu ocazia anumitor evenimente.
Articole asemănătoare
-
Cartofii in medicina naturista
Deliciosi in bucatarie, unde stau la baza multor retete foarte populare (si nu doar sub forma de cartofi prajiti), usor de gasit si satiosi, cartofii pot fi folositi si pentru a trata sau preveni o gama larga de afectiuni.
-
De ce este bine sa bem ceai negru
Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.
-
Muzeul cartofilor prajiti
Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti.
-
De ce merita sa consumi mai des alune de padure
Sunt lucruri pentru care am fi dispusi sa facem eforturi considerabile sa le obtinem. Rezumandu-ne strict la alimentatie, ce ati considera ca ar fi important pentru o viata sanatoasa? Lista ar putea fi foarte de variata si aproape nesfarsita, din cauza aceasta, va sugeram sa acordati cateva momente de atentie alunelor de padure.
-
De ce ingalbenesc frunzele toamna?
V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.