De ce miros florile?
Foto: 1-flowers.net
In lumea vegetala si animala mirosul ajuta la realizarea celor mai importante procese din natura constituind un adevarat limbaj pentru indivizii aceleiasi specii.
Asemenea celorlalte forme de viata intalnite pe Pamant, cele din regnul Plantae si-au dezvoltat de-a lungul timpului un mod caracteristic de a se inmulti.
Pentru o parte dintre speciile care produc flori inmultirea are loc prin simpla caderea a semintelor pe sol, insa pentru cele mai multe dintre ele prin polenizare.
Mirosul placut al florilor are in primul rand rolul de a atrage animalele capabile sa polenizeze(insectele si lilieci). Odata intrate in contact cu florile bine mirositoare acestea transporta polenul preluat de pe anterele staminelor la stigmatul altor flori facand posibila fecundarea.
Un alt rol jucat de mirosul florilor este de a asigura protectia impotriva daunatorilor deoarece nu toate animalele il percep ca pe un lucru atractiv sau placut, asemenea noua.
Desigur, oamenii profita de pe urma mirosului placut al florilor valorificand latura simbolica a acestuia. Trandafirul a devenit o emblema a dragostei atat pentru aspectul sau elegant cat si pentru mirosul extrem de atractiv.
Articole asemănătoare
-
De ce este bine sa bem ceai negru
Baut simplu, cu zahar sau miere, cu sau fara lapte (pentru cei care prefera aceasta varianta) sau, de ce nu, cu o felie de lamaie, ceaiul negru ofera in fiecare zi organismului mai multe beneficii, unele surprinzatoare, in afara aromei si gustului usor de recunoscut.
-
De ce merita sa consumi mai des alune de padure
Sunt lucruri pentru care am fi dispusi sa facem eforturi considerabile sa le obtinem. Rezumandu-ne strict la alimentatie, ce ati considera ca ar fi important pentru o viata sanatoasa? Lista ar putea fi foarte de variata si aproape nesfarsita, din cauza aceasta, va sugeram sa acordati cateva momente de atentie alunelor de padure.
-
Hoya, floarea de ceara
Hoya este o planta cu tulpini flexibile prevazute cu radacini fixatoare in dreptul nodurilor. Are frunze pozitionate simetric, doua cate doua, deseori suculente sau pergamentoase, ovale sau ascutite. Deosebit de interesante sunt florile albe, facute parca din ceara sau portelan.
-
Violetele, cadouri perfecte pentru ziua de Dragobete
Cunoasteti momentul crucial in care natura a demonstrat ca iubeste omul? Daca nu stiti, va spunem noi: cel in care am primit in dar de la natura florile. Primele reprezentante ale acestora au aparut pe Pamant acum 130 milioane de ani si, la fel ca cele de astazi, se crede ca si acelea erau foarte frumoase, culorate si parfumate.
-
De ce ingalbenesc frunzele toamna?
V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.