Culoarea alimentelor

 

Culoarea alimentelor este indiciul unei anumite doze de elemente nutritive pe care acestea le contin. Oricine poate distinge sursele anumitor vitamine sau minerale daca se ghideaza dupa acest principiu.

Rosu

Alimentele de origine vegetala care au aceasta culoare (capsune, rubarba, ceapa de apa, rosiile) contin betacaroten si antioxidanti. Astfel, ele sunt foarte indicate in prevenirea bolilor de inima, a cancerului, ajutand organismul sa se apere de substantele daunatoare din mediul inconjurator ca de exemplu : smog, nicotina sau razele prea puternice ale soarelui. Alte alimente rosii (soia, carnea de vita) sunt bogate in proteine si fier.

Rosu intens si mov

Strugurii, murele, prunele, ridichile sunt foarte bogate in vitamina C si bioflavonoide. Din acest motiv sunt recomandate pentru a spori imunitatea organismului sau pentru a preveni cancerul. Sfecla rosie contine foarte mult fier si magneziu si deoarece impiedica depunerea grasimilor in organism este ideala pentru asigurarea unui meniu echilibrat persoanelor care urmeaza o dieta. Nu ezitati sa folositi aceasta culoare la salate sau la deserturi.

Galben si portocaliu

Aceste culori indica o concentratie mare de potasiu, carbohidrati, precum si o doza importanta de betacaroten. Cel mai des sunt colorate in galben sau portocaliu fructele si legumele ca : lamai, portocale, gutui, dovleac, porumb, fasole uscata, morcovi etc., cunoscute si pentru aportul lor de vitamina C. Fainoasele si cartofii sunt sursele cele mai importante de amidon si carbohidrati, fiind recomandate in special copiilor aflati in perioada de crestere.

Alb

Nu mai este pentru nimeni un secret ca aproape toate produsele albe (branzeturi, lactate, iaurturi, albus, carne de peste) sunt foarte bogate in calciu. Desigur, calciul ni-l putem lua si din anumite fructe sau legume, dar produsele albe au un avantaj in plus: contin vitaminele D si A care sunt indispensabile pentru fixarea calciului in organism. Putem adauga alb la orice masa la care simtim ca ar mai fi nevoie de un aliment in plus, suplimentand culorile unui aperitiv sau ale unei garnituri.

Verde

Se stie ce cele mai bogate surse de vitamine sunt verdeturile. Vitamina C si vitamina E, pe care acestea le contin in cea mai mare masura, ajuta organismul sa se apere de bacterii si agenti patogeni, reducand riscul de aparitie a numeroase boli. Spanacul, varza, fasolea verde, salatele, broccoli, merele, avocado, chiar si patrunjelul si mararul, precum si alte plante aromate sunt unele dintre cele mai importante surse de fier si magneziu.


Articole asemănătoare

  • Solutii si remedii naturiste pentru un par sanatos

    Cu totii ne dorim sa avem un par bogat, des, sanatos, care sa isi pastreze cat mai mult timp culoarea si stralucirea, insa adesea poluarea, stresul, alimentatia si diversele afectiuni ale firului de par sau scalpului afecteaza aspectul si rezistenta podoabei capilare.

  • Lalele Ballade Gold

    Cu inflorescente mari, de un galben proaspat, amintind de culoarea unei lamai bine coapte, aceasta varietate de lalele este din fericire relativ usor de cultivat si intretinut, fiind foarte apreciata de florari si gradinari.

  • Trandafirul Freddie Mercury

    Varietate de trandafir teahibrid cu petale usor parfumate, de culoarea piersicilor bine coapte, o alegere foarte buna pentru buchete si aranjamente florale, soiul Freddie Mercury este mai rar intalnit, dar foarte apreciat de cunoscatori.

  • Gladiole Fire Ruffle

    Varietate de gladiole cu flori mari, de un rosu intens, viu, puternic, Fire Ruffle sunt excelente atat pentru gradini si spatii verzi cat si pentru buchete, pastrandu-si mult timp prospetimea si culoarea dupa ce au fost taiate.

  • Merele Golden Delicious

    Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate.


Warning: fopen(cache/1a349db13925f0baef4f2a2ca0a3b04f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139