Crizantemele, artificii colorate de toamna

crizanteme

 Chrysanthemum morifolium, cunoscuta si sub numele chrysanthemum hortorum, este un gen din familia de plante perene Asteraceae, nativa din Asia si Europa de Nord, ce contine peste 30 de specii.

Chrysanthemum morifolium, ingrijita corespunzator, rezista la temperaturile scazute de toamna, colorand si parfumand placut gradinile care se pregatesc de odihna.

Perioada de inflorire este octombrie.  Florile, dispuse in capitule mari, pot fi  albe, rosii sau galbene. Frunzele sunt inguste, lungi si cu lobi dintati. Tulpina nu depaseste un metru si 50 de centimetri.

Puteti sa va bucurati de frumusetea si parfumul acestei flori fie in gradina, indiferent de cat de reci se anunta zilele de toamna sau in casa, intr-un ghiveci potrivit.

Din genul chrysanthemum hortorum faceau parte candva mai multe soiuri,  insa acestea au fost impartite in mai multe categorii. Denumirea acestora a starnit controverse in acele vremuri, toate fiind rezolvate printr-o hotarare inscrisa in Codul International al Nomenclaturii Botanice in 1999.

Inafara de utilitatea peisagistica, si in vechime dar si astazi, crizantemele au fost utilizate si in bucatarie, cu atentionarile de rigoare, datorita sarurilor si vitaminelor continute. Bucataria traditionala chineza se poate mandri cu multe retete care au ca ingredient principal crizantema.

In special se folosesc lastarii fragezi si frunzele, pentru aromatizarea mancarurilor si prepararea diverselor tipuri de salate.

In China cultivarea crizantemelor se estimeaza ca a inceput undeva in apropiere de secolul al XV-lea. Totodata, un oras din aceasta tara poarta numele Ju-Xian, insemnand "Orasul crizantema".

In Europa specialistii estimeaza ca raspandirea crizantemei a avut loc in jurul secolului al XVII-lea.

Utilitatea crizantemelor nu se opreste doar la bucataria chinezeasca si aspectul placut oferit gradinilor. Acestea sunt utilizate si pentru prepararea insecticidelor.

Diferite soiuri de crizantema sunt folosite in industria insecticidelor. Acestea contin piretrina, o substanta care actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor.

Foto

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

    Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,


Warning: fopen(cache/08cb228046b5cc1070491fe3a602c5f7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139