Consecintele catastrofei din Japonia asupra alimentatiei
Puterea radiatilor creste din ce in ce mai mult si se extinde tot mai tare dupa catastrofa din Japonia in urma careia a fost serios afectata centrala nucleara de la Fukushima. Nu putini sunt cei care isi fac griji ca alimentele importate din aceasta tara sunt afectate de catre radiatii. Totusi este oare cazul sa ne ingrijoram atata de mult? Trebuie sa evitam produsele japoneze si sa ne fie frica sa mancam Sushi spre exemplu?
Cert este ca in data de 26 Martie au fost trase cateva "bariere" de siguranta in ceea ce presupune exportul de marfuri si in special de alimente din Japonia. In mod normal produsele au voie sa ajunga in tara doar daca acestea au fost verificate in prealabil in tara de origine.
Cu toate acestea, Uniunea Europeana a ridicat intr-o oarecare masura aceasta bariera impotriva radioactivitatii in ceea ce priveste alimentele, insa pe baza protestelor masive din partea organizatilor care se ocupa de protectia consumatorului, UE va trebui sa revina asupra deciziei si sa fie in conformitate cu normele japoneze.
In ceea ce priveste preparatele din Sushi nu trebuie sa ne facem niciun fel de problema, deoarece acesta nu este importat in cantitati mari din aceasta regiune. In schimb algele sunt aduse intr-un procent mare din Japonia, iar acestea preiau de regula toate substantele daunatoare din mediul inconjurator. Totusi nu trebuie sa intram in panica din aceasta cauza, deoarece alge marine pot fi procurate si din alte parti ale lumii.
Mai putem manca peste?
In general se fac importuri mari de peste din japonia, insa din partea Atlanticului de Nord – Est. Cine vrea sa fie sigur de provenienta speciilor de pesti ar fi bine sa intrebe comerciantul.
Ce se intampla cu sosul Soja?
Din acest punct de vedere nu trebuie sa ne facem niciun fel de problema. Foarte multe sosuri sunt fabricate in Europa sau cu ingrediente europene. Astfel nu ne ramane decat sa ne uitam cu atentie pe eticheta.
cum ramane cu ceaiul verde?
Exista o regula general valabila: tot ce s-a importat din Japonia s-a facut inaintea catastrofei. In plus ceaiul verde se aduce atat din China, Indonezia sau India.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Strugurii Kyoho, un deliciu japonez
Boabele de Kyoho au un miez dulce, aromat, dar coaja este tare si usor amaruie din cauza taninului, asa ca multi prefera sa o indeparteze inainte de a se bucura de un desert natural si sanatos.
-
Merele: curiozitati, recorduri, istorie
Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.
-
Cele mai exclusiviste gustari si bauturi din lume
In timp ce unii dintre noi economisim un an intreg sau poate chiar mai mult pentru a ne permite achizitionarea unei masini, altii cheltuiesc sume enorme de bani
-
Parcul dendrologic Simeria, jud. Hunedoara
Parcul dendrologic Simeria se afla in orasul omonim din judetul Hunedoara, la o distanta de circa 10 km fata de Deva.
-
Muntele Fuji, cel mai vizitat loc din Japonia
Muntele Fuji este cel mai inalt din Japonia, atingand pana la 3.776 metri. Totodata este si un vulcan compozit compus din straturi multiple de lava solidificata.