Confuzii frecvente: cimbru sau cimbrisor?
Cand vine vorba de ierburi aromate, toata lumea a auzit despre cimbru si cimbrisor. Putini insa cunosc diferentele. Toate speciile fac parte din aceeasi familie botanica, Familia Lamiaceae. Este familia aromelor, familia plantelor care dau gust si savoare mancarurilor. In aceasta familie mai intalnim alaturi de cimbru si maghiranul, salvia, levantica, busuiocul si menta. Plantele intre care adesea se fac confuzii sunt cimbrul de gradina, cimbrul de camp si cimbrisorul.
Din genul Satureja face parte Satureja hortensis, denumit si cimbrul de gradina, cimbrul bun sau cimbrul mirositor. Cimbrul de gradina este o planta anuala, utilizata drept condiment. Frunzele sale sunt netede si ascutite la varf, placut mirositoare. Tulpina creste inalta pana la 30-60 cm; planta infloreste incepand cu luna iulie pana toamna tarziu, florile sale fiind de culoare alb-violacee.
Cimbrul, atata timp cat este cultivat intr-un loc bine insorit, se multumeste cu putin. Creste pe aproape orice tip de sol, rezista la seceta dar si la ploi abundente. Este in schimb o planta posesiva care, precum mai toate rudele sale aromate, este sufocat repede de buruieni, de aceea plivitul trebuie facut cat mai des. Cele mai aromate
Cimbrul de camp - Thymus vulgaris
Din genul Thymus face parte Thymus vulgaris, denumit cimbrul nemtesc, cimbrul comun, cimbrul de
Din punct de vedere al cultivarii, are aceleasi pretentii ca si cimbrul de gradina, respectiv un loc insorit si ferit de vanturi puternice, si necesita multa atentie in privinta buruienilor.
Cimbrisorul - Thymus serpillum
Ruda salbatica a cimbrului de camp este cimbrisorul, Thymus serpillum, care mai este numit tamaita sau iarba cucului. Este o planta pe care o intalnim pe dealuri, pe pajisti sau pasuni alpine, in locuri mai greu accesibile precum stancariile. Tulpina lui este taratoare si nu depaseste 10-15 inaltime. Frunzele sale sunt mici si au un miros puternic aromat, usor iute. Se foloseste atat pentru condimentarea mancarurilor cat si pentru prepararea unor ceaiuri in medicina naturista. Are o actiune diuretica, coleretica, antihelmintica si antiseptica intestinala, dar se recomanda ca stomahic-aromatic in tusea spastica, convulsiva si astmatica.
Dragos Serban
07.09.2006
Cimbru de gradina |
Cimbrisor |
Cimbru de camp |
satureja hortensis |
thymus serpillum |
thymus vulgaris |
Reteta delicioasa: ciorba de fasole cu cimbru |
Avem nevoie de: 200-300 g fasole boabe, 1 ceapa, 2-3 morcovi, o ramura cimbru, 2-3 |
Cimbrul de gradina mentinut in ghiveci, un condiment mereu verde in bucatarie
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sos de vin rosu cu cimbru
Un sos pentru carnea de porc sau de vita, dens si aromat, potrivit mai ales pentru o masa festiva.
-
Biscuiti sarati cu masline si cimbru
Un aperitiv usor, cu arome mediteraneene, foarte bun pentru musafiri sau pentru o dupa-amiaza relaxanta in familie.
-
Ciorba de varza alba cu afumatura de porc si cimbru
O ciorba delicioasa si cu o aroma speciala, datorata cimbrului este ciorba de varza alba cu afumatura de porc si cimbru.
-
Rondele de vinete la cuptor cu ardei gras si rosii
O mancare cu un gust delicios si speciala pentru vara este cea de rondele de vinete la cuptor cu ardei gras si rosii.
-
Aspectul unei gradini mediteraneene
Frumoasele gradini mediteraneene din Grecia, Italia sau Turcia determina tentatia de a reedita un astfel de decor si in climatul nostru. Designul mediteranean surprinde prin eleganta si simplitate.