Chutney sau salsa
Chutney - se obtine prin amestecarea unor ingrediente (legume, fructe) ce au fost taiate marunt sau pasate si la care se adauga mirodenii dulci sau iuti. Este un echivalent indian pentru salsa specifica bucatariei din America Latina.
In continuare va oferim doua retete delicioase:
Chutney din sfecla, ceapa si mere
Ingrediente: 6 sfecle mici, 1 lamaie, 3 cepe mari, 300 ml apa, 2 linguri seminte marar, 300 g zahar, 450 g mere coapte, 1 lingura mustar, 350 ml otet de vin rosu si sare.
Preparare: se curata de coaja si seminte merele coapte, se coc sfeclele si se taie felii subtiri. Ceapa se taie rondele si se adauga peste merele amestecate cu suc de lamaie si marar. Se infierbanta toate 15 minute, apoi se pune compozitia in borcane curate, sterilizate.
Separat fierbeti otetul cu apa, mustar, sare si zahar, timp de 5 minute. La sfarsit adaugati acest sos racit peste ingredientele din borcan, inchideti ermetic borcanele si lasati-le cam 6 saptamani inainte de a consuma aceasta pasta.
Se potriveste de minune la mancaruri de legume si carne.
Chutney din ceapa cu lamaie
Ingrediente: 450 g lamaie, 450 g zahar, 125 g stafide, 125 g struguri, 4 cepe mari, 50 g sare, 25 g ardei iute si 850 g otet de mere.
Preparare: ceapa se taie rondele, stafidele se pot marunti si ele, la fel boabele de struguri,
se taie fin si ardeiul iute, lamaile se storc si se foloseste sucul rezultat, de asemenea coaja rasa a lamailor.
Toate se amesteca si se lasa la rece 3-4 ore. Apoi se pun pe foc si se fierb in suc propriu pana cand acesta se ingroasa. Compozitia se pune in borcane si se pastreaza cam 6 saptamani inainte de consumare.
Se serveste langa carne de pui sau curcan.
GradinaMea.ro
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Limonada cu ceai verde sau negru
Un pahar de limonada rece si aromata, cu putina miere sau zahar, este excelenta atunci cand temperaturile de afara au crescut. Dar in aceasta varianta puteti adauga cateva pliculete de ceai verde sau negru (alegeti marca preferata) pentru un plus de energie si aroma. Se serveste rece, cu gheata.
-
Naranjilla - o portocala sau o rosie?
Un fruct mic de culoarea unei portocale, coaja lucioasa si tare, gust acrisor-acid, naranjilla este o raritate in afara Americii de Sud, unde il veti intalni in diverse retete, ca o gustare simpla sau chiar in bauturi traditionale.
-
Supa de cirese sau visine
Un desert, o gustare sau pur si simplu o reteta inedita cu care va puteti surprinde invitatii.
-
Flori de vara. Larkspur sau pintenul ciocarliei
Larkspur sau pintenul ciocarliei este o floare a lunii lui cuptor care atrage atentia prin nuante calde de albastru, rosu, violet sau alb. Din fericire pentru crescatorii europeni si cei din America de Nord, planta se gaseste intr-o varietate la fel de mare, aproape, ca si orhideea.
-
Renumitul falafel sau chiftelutele de naut
O reteta de mancare egipteana - sanatoasa si satioasa, pe care multi poate nu au gustat-o nici macar o data este renumitul falafel sau chiftelutele de naut.