Ceaiuri aromate de toamna

Fiindca de la un anotimp la altul alimentatia de baza se schimba, deseori  simtim nevoia sa asezonam si ceaiurile pe care le servim in toate diminetile. In fond, oricine stie ca frigul de afara trebuie compensat intr-un fel sau altul, iar aceasta se poate face numai cu ajutorul unui camin calduros si cu o ceasca mare de ceai la micul dejun. 

Toamna este momentul oportun sa ne aventuram printre noi gusturi si arome. Priviti schimbarea nu ca pe un moft, ci ca pe o modalitate de a castiga sanatate. Ceaiul te ajuta sa simti schimbarea in bine imediat, nu are efecte secundare si nu creaza dependenta.

Un ingredient asociat de regula cu parfumul ceaiurilor din acest anotimp este scortisoara, insa desigur, depinde de preferintele fiecaruia. Posibilitati sunt nenumarate daca pe langa "retetele" autohtone le consideram si pe cele provenite din alte spatii culturale, din China de pilda.

Strawberry/Pepper. Aroma dulceaga fragilor primeste un caracter picant de la cel mai binecunoscut si cel mai des folosit condiment: piperul. Cu putin lapte, acest ceai se transforma intr-o licoare minunata, racoritore, cu aroma de capsuna. Ingrediente: ceai negru, arome, boabe de piper roz, bucati de fragi uscate la rece.

Ceaiul de maghiran. Nu trebuie sa fi cules maghiran din timp pentru a-l putea folosi in acest scop. Ar fi ideal sa aveti pastrat undeva in acasa, dar daca nu, il gasiti si la plafar sau chiar in magazinele alimentare ca planta de pus in mancare. Medicii il recomanda persoanelor care au nevoie sa elimine toxinele din organism prin transpiratie. Apa fierbinte se toarna peste un pliculet sau peste doua-trei lingurite de planta uscata (maruntita) si se lasa la infuzat 5 minute. Dupa aceea se strecoara, indulcindu-se cu miere dupa gust. A se evita zaharul rafinat care este daunator organimsului. 

Ceaiul din frunze de nuc. In caz de tulburari digestive, constipatii, in curatirea sangelui, diabet, contra icterului, se foloseste ceaiul obtinut din frunze de nuc. O lingurita cu varf de frunze maruntite se oparesc intr-o cantitate de 250 ml de apa.

Ceaiul verde. Ceaiul verde sprijina organismul in lupta cu raceala deoarece contine un imunostimulator eficient. Ceea ce ar trebui sa stiti este ca nu este recomandat in a doua parte a zilei fiindca produce insomnie.   O data sau de doua ori pe zi, se toarna o cana de apa fierbinte peste un pliculet de planta, se lasa circa 5 minute la infuzat si se bea fierbinte. 

Ceaiul de brusture. O lingurita rasa de radacina de brusture se pune la macerat peste noapte intr-un litru de apa. Dimineata se incalzeste si se strecoara. Se foloseste in caz de febra, insuficienta respiratorie, artrita, guta, epilepsie. Se beau zilnic 2-3 cesti de ceai.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

    Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,


Warning: fopen(cache/f6c52339d29e9c87b40c083b3f23ec86) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139