Ce sunt orhideele...

orhidee Denham Court, Cymbidium

orhidee rosie - Sophrolaeliocattleya

Familia orhideelor este formata din aproximativ 30.000 de specii, dar daca luam in considerare si hibrizii pe care ii au si dezvolta cultivatorii din toate colturile lumii, numarul orhideelor probabil ca depaseste 200.000. Orhidee se gasesc pe fiecare continent in afara de Antarctica si exista specii endemice in fiecare colt al lumii.

Orhideele sunt plante epifite, adica intotdeauna cresc pe alte plante, luand de la acestea substantele hranitoare. Acesta a fost si unul din primele inconveniente cand a fost vorba pentru prima oara de tratarea orhideelor ca plante de interior, cultivate in ghivece. Astazi stim ca plantele epifite stau prinse de ramurile copacilor din padurile tropicale, cu ajutorul unui sistem de radacini foarte puternic. Radacinile nu ating niciodata pamantul; de fapt, radacinile orhideelor stau in aer, iar roua diminetii este prima sursa de apa in habitatul lor natural. Pasarile care zboara si se odihnesc pe ramurile copacilor ofera o cantitate destul de mare de substante nutritive, pe care radacinile le absorb imediat.

In lumea florilor, orhideele sunt considerate niste flori castigatoare. Desi sunt de obicei plante scumpe ca pret, cultivarea orhideelor este astazi unul din cele mai placute hobby-uri printre iubitorii de plante. Frumusetea lor incredibila si numeroasele diferente dintre specii sunt o continua sursa de uimire.

orhidee Laeliocattleya

orhidee - Brassolaeliocattleya

orhidee Santa Barbara Sunset, Laella

Istoria orhideelor
Orhideele au fost atras dintotdeauna interesul oamenilor. Ele au fost timp de secole si inca mai sunt, simbolul iubirii, luxului si frumusetii.

In America centrala si de sud era cunoscuta "orhideea de vanilie", din care se facea o bautura energizanta la care se adauga cacao, si pe seama careia s-a pus rezistenta fizica uimitoare de care au dat dovada razboinicii incasi in lupta cu colonistii europeni. Stramosii nostri le considerau si un simbol al virilitatii si fertilitatii. Astfel, in Grecia si Orientul Mijlociu, floarea era daruita mireselor. Tot grecii sunt cei care au dat numele florii, mai precis Teophrast, in lucrarile sale.

Chinezii, inca de pe vremea lui Confucius, numeau orhideele "plantele care au parfum regal"; o descriere foarte frumoasa a impresiei pe care ne-o lasa orhideele este facuta intr-o scriere a lui Confucius, care spune ca "placerea de a revedea, dupa o lunga absenta un prieten drag poate fi comparata cu aceea pe care o simtim cand intram intr-o camera plina de orhidee". In Evul Mediu ele constituiau unul din ingredientele de baza in remediile naturiste; un exemplu curios: era folosita de parinti pentru a decide sexul viitorului copil, astfel ca daca tatal manca o radacina mare de orhidee, copilul avea sa fie baiat. De asemenea, erau considerate a fi plante afrodisiace si astfel deveneau ingredient de baza in potiunile si vrajile de dragoste. In alte parti ale lumii, cum ar fi in Turci si Iran, unele varietati de orhidee cu proprietati halucinogene erau fumate prin narghilea, cu scopul de a declansa viziuni.

In vise, orhideele reprezinta aspiratia interioara spre rafinament, bunatate si romantism.

orhidee Arlechin, Phalaenopsis

Cultura orhideelor a inceput in multe parti ale lumii pe la inceputul secolului al 18-lea. Datorita frumusetii lor neobisnuite si a parfumului imbatator, unii exploratori britanici au adus orhidee din colturi foarte indepartate (pe vremea aceea). Pentru europeni, orhideea era un privilegiu al aristoctratiei si a starnit in mod special admiratia englezilor. Mai mult, intre familiile nobiliare din regatul Marii Britanii a inceput chiar o intrecere pentru detinerea a cat mai numeroase varietati de orhidee, si pentru atingerea acestui scop se organizau expeditii aventuroase si foarte costisitoare in tarile orientale. Ducele de Devonshire a ramas celebru ca cel mai cunoscut "vanator de orhidee"; el a strans din calatoriile sale in Calcutta, India, 86 de specii de orhidee.

Situatia s-a schimbat dramatic in 1818, cand un anume domn Cattley a reusit sa faca sa infloreasca orhideea pe care o cultivase. Planta fusese "salvata" dintr-un pachet pe care il primise. Numele sau a fost dat unei intregi categorii de orhidee si s-a pastrat pana astazi - orhideele Cattleya.

Marea cerere de orhidee a dus la  distrugerea unei parti imense din habitatul natural al acestor plante. Din fericire, in zilele noastre, culegerea orgideelor din zonele in care cresc in mod natural este strict interzisa, mai ales cand vine vorba de unele varietati de orhidee care sunt pe cale de disparitie.

orhidee

orhidee - Cymbidium

Orhideea in cateva cuvinte
Cum poate cineva sa descrie o orhidee? Ce cuvinte pot fi folosite pentru a reda nenumaratele lor forme ciudate si cum se poate indica macar parfumul minunat pe care il au multe specii de orhidee?

Desi florile orhideelor sunt foarte ciudate si au forme complexe, in realitate structura lor este foarte simpla. Florile au 3 sepate si 3 petale principale, cea din mijloc luand o forma diferita.

O caracteristica a orhideelor, dar care se regaseste si la alte plante, este ca florile sunt hermafrodite, adica au atat aparatul reproductiv feminin cat si cel masculin. Parfumul pe care il au unele specii are ca scop atragerea insectelor care trebuie sa realizeze polenizarea. Ceea ce este intr-adevar interesant la orhidee, este ca natura le-a facut suficient de "inteligente" incat sa controleze puterea parfumului pe care il degaja. De exemplu, la unele specii polenizarea este realizata exclusiv de moliile de noapte, astfel ca parfumul lor este mai puternic pe timpul noptii. Un alt avantaj al orhideelor este longevitatea florilor.

Orhideele nu cresc numai in padurile tropicale, asa cum cred multi oameni, ci din contra, sunt varietati care cresc in zone stancoase (se prind de stanci la fel cum se prind de ramurile copacilor), in timp ce altele sunt specii endemice, care cresc pe campuri, in padurile de conifere si pe pantele muntilor. Specii endemice exista atat in America, zona mediteraneeana cat si in alte colturi ale lumii. In Grecia, de exemplu, exista o specie de orhidee care creste ca planta salbatica, primavara.

orhidee Red Beauty - Cymbidium

orhidee Paphiopedilum, cunoscuta si ca Papucul Doamnei

orhidee Mendenhall, Brassolaeliocattleya

Articole asemănătoare

  • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

    Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

  • Trandafirii Snow Dance

    Cu bobocii sai de un alb pur, imaculat, mari si intr-un frumos contrast cu frunzisul de un verde inchis, lucios, este o varietate perfecta atat pentru decor cat si pentru buchete sau decoratiuni florale pretentioase, pentru ca florile rezista bine dupa ce sunt taiate.

  • Fructele de mare. Ce sunt si cum ne ajuta?

    Fructele si legumele naturale nu sunt singurele alimente sanatoase, ci poate doar cele mai populare si intrebuintate

  • Ce sunt galbiorii si ce stim despre ei?

    Galbiorii, asa cum sunt denumiti in popor, reprezinta un sortiment de ciuperci, care in Antichitate era un indragit bun pentru comert

  • Ce sunt nutrientii?

    In ultimele decenii, interesul specialistilor fata de alimentatia sanatoasa a condus la dezlegarea unor "mistere" legate de proprietatile curative ale multor alimente.


Warning: fopen(cache/bdb713344389e6eb178577036bd6d5eb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139