Calciul si sanatatea

brocolli, o sursa de calciu

iaurtul, sursa principala de calciu

tofu

Iaurtul este doar una dintre solutiile pentru asigurarea dozei zilnice de calciu.

Calciul este important indiferent de varsta, dar cea mai buna perioada pentru construirea sistemului osos ramane copilaria, cand doza zilnica trebuie respectata cu strictete. Oasele cresc in densitate pana aproape de 30 de ani, dar peste 95 la suta din masa osoasa este acumulata pana la 20 de ani.

Din pacate cel putin in Statele Unite situatia este cel putin critica, mai ales in randul tinerilor. Aproximativ 80 la suta dintre adolescente si 60 la suta dintre adolescenti nu au in meniul lor suficient calciu. Lipsa de calciu din alimentatie predispune in timp la aparitia osteoporozei, o boala care nu are simptome in primele faze dar ulterior face ca oasele sa se deterioreze.

Potrivit aceleiasi surse nici adultii nu au suficient calciu in alimentatie. Daca in medie un american consuma 500-700 de miligrame de calciu in fiecare zi, doza minima recomandata este de 1000-1500 de miligrame.

In functie de varsta necesarul zilnic de calciu variaza foarte mult.
De la 1 la 10 ani : 800-1200 mg
11-24 de ani : 1200-1500 mg
Femeile intre 25-50 de ani : 1000 mg
Barbatii intre 25-65 de ani : 1000 mg
Femeile la menopauza : 1000-1500 mg
Barbatii peste 65 de ani : 1500 mg
Principalele surse de calciu raman lactatele, fiind necesare cam 1000 mg zilnic. Calciul se mai gaseste si in broccoli, tofu si in somon

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume pentru o minte sanatoasa

    Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.

  • Consumul de oua si sanatatea inimii

    Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?

  • Tratamente naturiste pentru fata: peeling cu migdale

    Ingrijirea corporala este foarte importanta, atat pentru aspectul exterior cat si pentru sanatatea organismului. Orice persoana ar trebui sa tina cont de acest lucru, deoarece frumusetea si sanatatea ne fac sa ne

  • 5 fructe care va ajuta sa slabiti

    Conform nutritionistilor dietele sanatoase si echilibrate ar trebui sa previna aparitia unor kilograme nedorite in timp. De asemenea si sanatatea se va situa la un cu totul alt nivel daca urmam sfaturile specialistilor din acest domeniu.

  • Sucul de lamaie, utilizat in ingrijirea pielii

    Tratamentul si ingrijirea cosmetica au devenit o necesitate. In consecinta, datorita mediului poluat, pielea noastra are nevoie de o mai mare atentie si protectie din partea noastra. Astfel, tratamentele cu cosmetice naturale, preparate acasa cu fructe, legume sau diverse alte plante, ne ofera beneficii supreme si vizibile in stralucirea si sanatatea pielii.


Warning: fopen(cache/5b503fcda498e5ce99262d4f12910c8e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139