CAMELLIA
CAMELLIA - CAMELIA
Camelia este o planta perfecta pentru gradina. Se dezvolta bine la umbra si in pamant fara calcar, imbogatit cu compost de frunze uscate. Florile sunt: rosii, roz, albe, simple ( cu 5 petale ce au in mijloc stamine galbene, duble ( mai mult de 20 de petale si nu au staminele vizibile) sau semiduble.
Cea mai cunoscuta este specia Camellia japonica, cu numeroase varietati.
Cultivare.
Cameliile se sadesc intr-un compost format din 4 parti humus fara calciu, 2 parti de turba, 1 parte nisip grosier.
Perioada cea mai indicata pentru sadirea cameliilor este sfarsitul verii.
Prima transplantare se face dupa 2-3 ani, iar urmatoarea, de fiecare data cand radacinile umplu ghiveciul.
Sadirea definitiva se face intr-un vas cu diametrul de aproximativ 45 cm, in care, la inceputul fiecarei veri, se va inlocui un strat de 2,5 cm de la suprafata compostului cu un amestec de humus maruntit si ingrasamant.
Din iunie pana la jumatatea lui august se poate folosi un fertilizant pus in apa cu care udati, o data la trei saptamani.
Rariti mugurii la inceperea perioadei de administrare a ingrasamintelor.
In timpul infloririi cameliile se uda moderat. Imediat ce se ofilesc, florile uscate trebuie inlaturate. In timpul iernii se protejeaza cu o panza groasa de canepa fixata pe o armatura solida.
Cameliile trebuie plantate in locuri adapostite de vanturi.
Reproducere.
Inmultirea se face prin: butasire, marcotaj, divizare.
Butasirea este potrivita pentru cameliile cultivate in gradina., Camelia fiind perfecta si pentru balcon.
La sfarsitul verii, inceputul toamnei, se sapa un sant adanc de 8-10 cm, se alege un lastar flexibil de la baza plantei si se introduce in santulet indoindu-l si facandu-l sa iasa cu varful din pamant. Se preseaza pamantul si se fixeaza lastarul cu o nuia. Noi lastari apar dupa 18-24 luni. In acel moment butasul se separa de planta-mama.
Marcotajul se face la jumatatea verii sau la sfarsitul verii; se aleg tulpini lungi de 8-10 cm. Tratati taietura cu o pulbere pe baza de hormoni rizogeni si puneti crengutele intr-un compost de turba si nisip in parti egale, la adancimea de 4-5 cm. Vasele se pun intr-o ladita de reproducere la temperatura de circa 13 grade. Cand apar radacinile transplantati lastarii in vase separate, de 8 cm diametru.
Precautii. Cameliile pot fi atacate de cosenile. Partile infestate se trateaza folosind o pensula muiata in alcool metilic.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Camellia Japonica White
Atrage prin coloritul intens, pur, un alb imaculat pe care il veti intalni rar in gradini.
-
Ceaiul Oolong, o bautura orientala gustoasa si sanatoasa
Ceaiul Oolong este o bautura caracteristica Orientului Indepartat care se obtine din frunzele, mugurii si tulpinele de Camellia sinensis. Planta este aceeasi cu cea din care se prepara ceaiul negru si ceaiul verde.
-
Camellia Sinensis sau planta de ceai
Ceaiul este cea mai importanta bautura non-alcoolica din lume, traditia acestuia coborand pana in vremurile antice la poporul chinez. Oamenii si-au dat seama ca amestecand apa fierbinte cu unele plante aflate permanent la indemana lor, sau in anumite perioade ale anului, obtin o bautura foarte gustoasa, cu efect relaxant si
-
Camellia poate infrumuseta toamna orice gradina
Mereu verde, camellia sasanqua este planta ideala pentru orice gradina. Florile acesteia raman frumos colorate si toamna, indiferent de cat de reci se anunta zilele ramase pana la venirea primului inghet.
-
Flori de toamna. Camellia
Botezata de Linnaeus in cinstea naturalistului Georg Josef Kamel la anul 1735, Camellia este un gen originar din China cu o arie de raspandire ce acopera in prezent mare parte a planetei.