Brassica

varza decorativa varza decorativa varza decorativa varza decorativa

varza decorativaDenumire populara: varza ornamentala
Familie: Brassicaceae
Origine: Europa si Asia
Tip de planta: anuala si bianuala
Inaltime: 30-60 cm
Diametru: 60 cm - 1,8 m
Expunere: plin soare sau partial umbra
Pamant: umed, usor drenabil, fertil
Udare: regulata, pentru dezvoltarea optima a plantei

Cultivare:varza ornamentala
Daca doriti sa aveti o pata de culoare in gradina dvs. pe perioada toamna-iarna, varza ornamentala este alegerea perfecta.
Aceasta este o planta cultivata in gradini mai ales pentru foliajul sau extraordinar. Ii ii plac temperaturile scazute (rezista chiar si la -6C) si de aceea este bine sa o plantati la inceputul toamnei, pentru a o feri de caldura excesiva din timpul verii. Mai mult, culoarea lor va deveni si mai vie odata cu inghetul si temperaturile si mai scazute, de pana la -10C.

Speciile pitice cresc in grupuri. Frunzele lor incretite au de obicei nuante de albastru-verde. Uneori, in zonele cu clima rece, plantele intra in stagnare toamna tarziu si reincep sa creasca primavara devreme.
Speciile normale se dezvolta mai mult, atat in inaltime, cat si in diametru. Frunzele lor nu sunt asa de atragatoare ca cele ale speciilor pitice.

Cand incepeti cultivarea verzei ornamentale este cel mai bine sa plantati semintele direct in locul unde vreti sa ramana. Perioada perfecta de insamntare depinde de o serie de factori, dar in general se recomanda ca semintele sa fie sadite cu 6-10 saptamani inainte de primul inghet, pe randuri la 45-60 cm distanta, si cu 15 cm distanta intre cuiburi si se acopera cu un strat usor de pamant (NU acoperiti cu mult pamant, pentru ca semintele au nevoie de lumina pentru a inmuguri). Pe perioada germinarii, udati moderat. Dupa 1-2 saptamani de la insamantare apar noile plante; cand ajung sa fie inalte de 7 cm, se raresc, lasand firele mai puternice.

Desi poate fi crescuta si in casa in orice perioada a anului, daca nu este expusa la temperaturi scazute, varza ornamentala nu va avea o coloratura deosebita. Daca totusi doriti sa o cultivati ca planta de interior, este recomandabil sa saditi semintele direct intr-un ghiveci de 15-20 cm, pentru a evita problemele legate de transplantare. Dupa sadire, puneti ghiveciul in frigider pentru 3 zile pentru a grabi germinarea (optional).

varza ornamentala varza ornamentala varza ornamentala varza ornamentala

Inmultire: prin seminte, toamna devreme. Planta creste repede, in cam 60-120 de zile de la insamantare, in functie de temperatura aerului si de specie.

Pericole: Desi varza ornamentala este o planta rezistenta, punctul sau slab sunt frunzele, care pot fi atacate de daunatori, de obicei de afide si viermi. Daunele viermilor se observa mai greu la speciile de varza cu frunza incretita, asa ca aveti grija ce tip de specie alegeti.
Pentru a scadea riscul de imbolnavire a plantelor va oferim cateva sfaturi. In primul rand, incercati sa cultivati dvs. insiva planta, din seminte, sau sa o cumparati de la sere, caz in care puteti sa fiti siguri ca planta nu este infectata inainte de a o planta. Apoi asigurati-va ca pamantul in care o plantati este bogat in humus si este usor drenabil. Nu uitati ca o planta sanatoasa are mai multe sanse sa invinga daunatorii. De asemenea, este bine sa practicati rotatia culturilor, pentru ca aceasi boala sau daunator sa nu apara in fiecare an.

Specii:
- pitice: Dwarf Blue Scotch
- inalte: Pentland Brigg, Siberian, Westlad, Winter

Lavinia Rorich
21.11.2005

varza ornamentala varza ornamentala varza ornamentala varza ornamentala

Articole asemănătoare

  • Varza ornamentala

    Cu siguranta daca ati avut ocazia vreodata sa vedeti o varza ornamentala in prima faza ati crezut ca este cu totul altceva. Culorile acesteia sunt foarte frumoase, iar formele crete ale marginilor sunt de-a dreptul uimitoare, colorate fiind in nuante de alb, violet, rosu sau roz.

  • Brassica oleracea

    Brassica oleracea sau varza Kale este un tip de varza de culoare verde ce difera de varza traditionala.

  • Substantele nutritive continute de napi

    Napul sau Napul alb (Brassica rapa) este o radacina leguminoasa din familia Cruciferae. Acesta contine vitaminele A, B6, C, K, fibre, grasimi, proteine, carbohidrati, potasiu si cupru.

  • Plante care se aseamana

    Multe persoane pasionate de gradinarit s-au gandit sa planteze in gradina plante noi, pentru a schimba aspectul general al acesteia. In acelasi timp au aparut si probleme noi.

  • Ceaiuri pentru gastrita hiperacida

    Se recomanda plante cu principii active slab alcaline, antiinflamatoare, cicatrizante si calmante. Infuziile si decocturile se beau, de obicei, neindulcite si de preferat intre mese. Pentru forme incipiente de gastrite hiperacide: Flori de salcam...


Warning: fopen(cache/f8f4444de777529f07f3b4ef4ade241c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139