Anghinarea

AnghinareaDenumirea plantei: Anghinarie (Cynara Scolymus)
Fam. Asteracee

Denumiri populare: anghina, angina

Ecologia si raspandirea: creste in toate zonele, mai des intilnita in sudul tarii, la poalele padurilor

Perioada de vegetatie: infloreste din luna mai, sfarsitul lunii si pana la sfarsitul lunii septembrie

Perioada de recoltare: Se recolteaza intreaga planta, mai utilizate sunt frunzele cand ating lungimea de aproximativ 30-35 cm. Perioada de recoltare e din luna iunie pina-n septembrie.

Bolile in care poate fi utilizata: Are un spectru extrem de vast de actiune, se utilizeaza in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii, hipertensiune, hipercolesterolemie.
Eficacitatea ei se datoreaza continutului bogat de cinarina, oxidare, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Aceste substante au o actiune de excitatie asupra secretiei biliare, ajuta la scaderea zaharului in sange, regenereaza celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizeaza in cazul lipsei poftei de mincare.

Retete:
Infuzie: 2 lingurite cu virf de planta la cantitatea de 300 ml apa clocotita, se bea in inghitituri rare cate o cana inainte cu jumatate de ora, inainte de principalele mese. 
 

Articole asemănătoare

  • Cynar - bitterul cu gust de anghinare

    Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.

  • Anghinarea, aliment cu proprietati de medicament

    Anghinarea este unul dintre cele mai generoase daruri pe care ni le pune la dispozitie natura. Fiarta, preparata la abur sau consumata cruda in salata, cu putin ulei de masline si cativa stropi de otet balsamic, ea contribuie esential la sanatatea organismului.

  • Detoxifierea organismului, o cerinta a timpurilor noastre

    Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor consumate la fiecare masa, inchipuiti-va organismul ca pe o masinarie a carei functionare depinde in buna masura de calitatea combustibilului.

  • Alimentatia celor 5 elemente ale medicinei chinezesti

    Alimentatia celor 5 elemente isi are originile in medicina traditionala chinezeasca. Alimentele si mancarurile gatite sunt impartite in categorii in functie de efectul lor termic, insa si dupa gust.

  • Cinci plante care iti redau pofta de mancare

    Prezenta ori absenta pofetei de mancare este un indicator esential in evaluarea starii de sanatate. Lipsa poftei de mancare se manifesta prin slabire, adica printr-o stare fiziologica ce presupune scaderea greutatii corpului cu peste 15% din greutatea normala.


Warning: fopen(cache/5ba491bd96d9a6f8c30d645dcfcc0578) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139