Akabanga - uleiul cu chili servit cu pipeta

O specialitate deosebit de populara in Rwanda, devenind in ultimii ani aproape un simbol national gastronomic, Akabanga este un ulei cu ardei iute, dar atat de picant incat este vandut cel mai adesea in sticla mici cu pipeta, asemanatoare celor de medicamente. Folosind ardei iute produs local si fiind respectata de multa vreme proportia stricta a ingredientelor, este destinat exclusiv celor care iubesc mancarea picanta, cat mai picanta, si chiar cei care il produc sunt nevoiti sa poarte manusi si masti speciale. Iar cei care l-au incercat spun ca o singura picatura de Akabanga in plus ar putea sa distruga mancarea, asa ca echilibrul este cheia. 
 
Interesant este ca acest amestec de ulei, chili si mirodenii ar fi aparut initial ca inventia unui vanzator stradal, care in anii 80 ai secolului trecut obisnuia sa vanda mandazi, un fel de gogosi foarte indragite, si carora le-a adaugat la un moment dat ulei in care pastra la macerat ardei rosii locali. A fost un succes si in scurta vreme avea sa devina o marca, apoi o prezenta obisnuita in rafturile magazinelor si ulterior o marfa deosebit de cautata de gurmanzii care vor cu adevarat o mancare iute, fie din Africa, fie din restul lumii. Akabanga nu este doar iute, dar are si note putin afumate, intense, dand personalitate supelor si in special felurilor cu carne, atata timp cat nu este in exces.

Foto: amazon.com

Articole asemănătoare

  • Cafea rece cu mirodenii

    O bautura pentru orice moment al zilei, servita rece, cu gheata, si cu aroma intensa a cafelei de calitate si a mirodeniilor.

  • Trandafirul Gloria Dei

    Soi premiat si foarte apreciat de trandafir bicolor, cu petale galbene cu mici pete roz, delicate si proaspete, Gloria Dei este o alegere excelenta pentru gradini, parcuri, buchete sau aranjamente florale.

  • Sos usor picant cu ghimbir si usturoi

    Un sos cu influente asiatice, cu gust puternic si putin picant, bun pentru o gama larga de retete din carne de pui, porc, legume sau peste.

  • Sos dulce-acrisor cu zahar brun si sos de soia

    Un sos versatil si aromat, bun pentru friptura de porc, pui, legume coapte, orez, practic o gama larga de retete carora le va da un gust cu adevarat memorabil. Cu fulgi de chili sau un pic de ghimbir proaspat ras ii puteti da note iuti sau picant-asiatice, totul intr-un joc al gusturilor care nu va lasa pe nimeni indiferent.

  • Kronenbourg, trandafirul de un rosu delicat pentru toate gradinile

    Varietate de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu petale catifelate de un rosu palid, elegant, delicat, ce poate sa bata spre roz intens, alaturi de pete de un alb galbui, Kronenbourg poate fi plantat in orice gradina sau spatiu verde, fiind excelent si pentru parcuri, fie in palcuri mici, fie conturand borduri de culoare si prospetime.


Warning: fopen(cache/900eda560646de2f869166fb38cc58ed) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139