Ajo blanco (Gazpacho alb)
Durata de preparare: 15 min
Ingrediente:
200 g samburi de migdale crude
150-200 g paine (veche de o zi)
2 catei de usturoi mari
1 paharel ulei de masline
1 lingurita otet de vin alb
1 l apa rece
sare
patrunjel (pentru ornat)
crutoane de paine prajita
struguri albi fara coaja
stafide
mere verzi taiate bucati sau pepene galben taiat cubulete
Mod de preparare:
Migdalele se pun in apa clocotita 2 minute, se scot si apoi se curata de coaja. Piinea de tara (piine normala, nu bagheta) se tine in apa rece la inmuiat cateva minute.
Se pun in mixer: miezul de paine un pic scurs de apa, cateii de usturoi curatati, migdalele curatate, uleiul de masline, sarea si otetul si se ameseca bine de tot. Daca nu se trec prin mixer, se zdrobesc cateii de usturoi si migdalele cu zdrobitorul de lemn si se amesteca incet cu uleiul, painea, sarea si otetul. Compozitia rezultata trebuie sa fie ca o maioneza de groasa. Se adauga apoi incet apa rece (pana la consistenta unei supe-creme) si se tine la rece pana se serveste.
Mod de servire:
Se serveste rece cu patrunjel tocat si crutoane de piine prajita. Se acompaniaza neaparat de unul din fructele urmatoare: struguri albi curatati de coaja si seminte, stafide, pepene galben taiat cubulete sau mere verzi taiate cubulete.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Sangria de toamna cu brandy, vin alb si cidru de mere
O bautura pregatita traditional din vinuri rosii, dulci sau seci (dupa gust) si cu fructe si mirodenii, in aceasta varianta de sangria regasim cidrul de mere proaspat si intepator, un vin alb rece si brandy sau coniac, dupa gust, cu scortisoara si savoarea portocalelor mari, bine coapte.
-
Sangria de vara cu sampanie, capsune si vin alb
O alternativa pentru sangria cu vin rosu, pentru care veti avea nevoie de sampanie sau vin spumant, capsune bine coapte si un vin alb usor, parfumat. Se tine la frigider pentru cel putin doua ore inainte de servire.
-
Cocktail cu gin, ceai verde si vin alb
Alegeti un vin alb, sec, alaturi de un gin de calitate, ceai verde infuzat dupa gust, un suc de fructe de padure proaspat sau din cutie, totul cu fructe si mirodenii pentru o aroma complexa, greu de uitat.
-
Sangria cu vin alb, portocala si busuioc
O reteta de sangria cu vin alb rece pentru zilele calduroase, cu note mediteraneene data de busuioc si portocala.
-
Sangria cu zmeura, vin alb, portocala
O bautura proaspata, racoritoare, cu note de vin alb sec sau demisec (dupa gust) si gust dulce de citrice.