Aji Charapita - ardeiul iute cu gust de citrice
Sunt mici, mai curand asemanator cu niste bobite decat cu ardeii iuti clasici, de un galben deschis spre palid, si se cultiva in Peru, fiind nu doar una dintre cele mai picante varietati (cel putin pentru consumatorul obisnuit) dar si una dintre cele mai rare. Destul de costisitor si greu de gasit in afara statului Peru, aji charapita este un ardei iute folosit pentru o gama larga de retete, dar suficient de puternic pentru a nu fi mancat pur si simplu.
Doar ca dincolo de iuteala pe care o puteti intalni si in cazul altor soiuri acestia au si un gust destul de puternic de citrice, acrisor-dulceag, pe care il imprima oricarui preparat. Situat destul de sus pe Scara Scoville (care masura cat de puternic este gustul unui ardei iute) cu intre 30 000 si 100 000 de unitati, aji charapita este utilizat in retete locale de salsa, garnituri, sosuri foarte picante, si puteti gusta in Peru fie in localuri, fie la vanzatorii stradali diverse variante. Rar si destul de scump daca esti indragostit de gustul iute, aji charapita este aparte tocmai prin notele de citrice pe care nu te-ai fi asteptat sa le intalnesti.
Foto: rareseeds.com
Articole asemănătoare
-
Cocktail cu bere de ghimbir si lamaie
Cu note de citrice, gust usor picant de ghimbir si vodca, este un cocktail simplu, usor de pregatit si potrivit pentru orice ocazie.
-
Sare cu aroma de citrice
Sarea nu poate lipsi din nicio reteta, dar in aceasta versiune va capata note aromate de citrice, fiind perfecta pentru orice preparate carora vrem sa le conferim un gust ce trimite la dieta mediteraneana.
-
Cocktail cu suc de grepfrut si bere
O bautura cu gust de citrice, putina aciditate data de berea rece, aroma proaspata si racoritoare, ideala mai ales in zilele calduroase de vara.
-
Smoothie cu lapte de migdale si fructe
O bautura proaspata, sanatoasa, cu gust de fructe si care ofera organismului un plus de energie, atat de necesara in fiecare zi.
-
Cynar - bitterul cu gust de anghinare
Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.