Adevarul despre carbohidrati
Painea proaspata, pastele delicioase - acestea fac parte din "categoria grea" a carbohidratilor, cu care ne rasfatam rar, insa chiar si asa facandu-ne mustrari de constinta de fiecare data. Oare nu sunt acestia factori care ingrasa?
Raspunsul, surprinzator poate pentru unii, este "Nu", dar cu conditia ca necesarul de calorii pentru o zi sa nu fie depasit. Totusi, painea, pastele si prajitura din faina alba nu tin de foame o perioada mai lunga de timp si de aceea avem tendinta sa mai mancam cate ceva intre mese. Acest lucru nu este benefic daca dorim sa scapam de kilogramele in plus sau sa ne mentinem, deoarece arderile de grasime se produc numai daca pentru cateva ore nu mai mancam nimic.
Cine evita carbohidratii de teama sa nu puna cateva grame, acela risca in schimb sa adauge in meniul zilei mai multe grasimi si proteine. Grasimea contine de doua ori mai multe calorii fata de carbohidrati, iar astfel exista riscul sa punem pe noi kilograme nedorite.
Carbohidratii ingrasa daca sunt consumati sub forma lichida! Sucurile si bauturile indulcite nu reduc foamea asa cum o face hrana solida, insa lichidele pot fi consumate in cantitati mari (cativa litri pe zi!) spre deosebire de alimente. Sucurile detin multe calorii, ridica nivelul zaharului din sange, iar astfel hormonul care stocheaza grasimile - insulina - actioneaza dublu decat in mod normal.
Studiile demonstreaza faptul ca persoanele care consuma in mod regulat sucuri si bauturi indulcite maresc riscul de a se imbolnavi de diabet.
Sursa foto
Articole asemănătoare
-
Suc de rosii, telina si sfecla rosie
O combinatie de legume pline de gust si mai ales de vitamine, cu fibre si relativ putine calorii, este o reteta pentru un suc natural, bun pentru cei care vor sa aiba o digestie mai buna, un sistem imunitar puternic si sa inlocuiasca o gustare cu multe proteine si carbohidrati. Si cu putin ardei iute sau un praf de piper capata si acele note usor picante.
-
Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei
Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.
-
Lucruri de baza pe care nu le cunosti despre banane
Desi exotice la origine, bananele au devenit printre cele mai consumate fructe, atat la noi in tara cat si peste hotare. V-ati gandit vreodata, insa, ca produsele ce ni se aduc spre consum si imaginea insasi pe care ne-am creat-o despre ele difera substantial de fructele din salbaticie?
-
Importanta orezului in dieta
Ati mancat astazi o portie de orez? Daca da, nici ca se putea face o alegere mai inspirata. Planta din familia gramineelor este cunoscuta pentru continutul bogat de carbohidrati, proteine si pentru spectrul sau larg de aminoacizi.
-
Despre samovar si ceaiul rusesc
In Rusia ceaiul este bautura non-alcoolica cea mai consumata. In aceste conditii in cultura rusa si-a facut aparitia samovarul, un recipient menit sa pastreze bautura calda.