Activistii Greanpeace blocheaza Ministerul Mediului

Greenpeace cere suspendarea procedurii ilegale de evaluare a impactului asupra mediului

București, 18 iulie 2006 - Astăzi, activiști Greenpeace din România, Ungaria și Austria au blocat intrarea principală a Ministerului Mediului din București. Activiștii s-au legat cu lanțuri pe scările clădirii și au pus un banner pe ușa de la intrare prin care spunea că Ministerul a fost închis pentru inactivitate.

Motivul acestui protest este acela că ministrul mediului, Dna. Sulfina Barbu, nu a suspendat procedura ilegală de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul de exploatare a aurului din Roșia Montană, considerat dezastruos de organizație. Nu putem accepta că România desfășoară un proces ilegal de autorizare pentru acest proiect minier cu cianuri, a declarat Herwig Schuster, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace. Dna. Barbu trebuie să acționeze imediat. Joia trecută , în timpul primei demonstrații, organizația Greenpeace a înmânat o contestație care conținea îngrijorări serioase, cerând ministerului să verifice imediat aceste informații și să suspende procedura EIM înainte de prima dezbatere publică.

Protestul a fost sprijinit de Alburnus Maior, grupul de rezistență din Roșia Montană. Comunitatea din Roșia Montană, cu cei 2.000 de locuitori și importante valori culturale și istorice, este amenințată să fie distrusă în cazul în care proiectul va fi realizat. Proiectul minier de exploatare a aurului nu are, în mod evident, o bază legală, a declarat Stephanie Roth de la Alburnus Maior, iazul de decantare, una dintre cele mai problematice părți ale proiectului, nu este inclus în certificatul de urbanism. De asemenea, proiectul nu este inclus în planurile de urbanism ale comunităților învecinate Roșiei Montane, Abrud, Câmpeni și Bucium.

Greenpeace critică politica actuală de mediu din România. Chiar dacă Dna. Sulfina Barbu declară în broșura frumos realizată a ministerului că darurile Terrei nu sunt fără sfârșit, ea sprijină proiectul minier din Roșia Montană, considerat de ecologiști ca fiind unul dintre cele mai problematice inițiative din Europa centrală și de Est. Acest proiect, având la bază tehnologia cu cianură, ar fi de 10 ori mai mare decât cel din Baia Mare, care a cauzat accidentul cu cianură din anul 2000. Prin realizarea acestui proiect, un nou punct cu grad ridicat de risc s-ar crea în România.

Cerem autorităților să suspende imediat procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Roșia Montană și să respecte legislația românească și europeană dacă nu se dorește ca România să devină oaia neagră a Europei, a încheiat Herwig Schuster.

Află mai multe despre

Articole asemănătoare

  • Conferinte cu experti internationali organizate de RENEXPO South-East Europe

    Pentru a treia oară RENEXPOź South-East Europe prezintă conferințe de înaltă calitate cu experți internaționali și români în perioada 24-26 noiembrie 2010, la Sala Palatului din București.

  • Ziua Mondiala a Mediului

    In anul 1972 Adunarea Generala a Natiunilor Unite decreta unul dintre cele mai importante evenimente sosite in sprijinul naturii, ce avea sa fie celebrat in fiecare an la 5 iunie: Ziua Mondiala a Mediului.

  • Orasul ecologic - un pas important in protectia mediului

    De la formularea termenului "ecologie" in anul 1866 pana in zilele noastre acesta a stat la baza mai multor concepte privitoare la protectia mediului inconjurator. Conturata in ultimele decenii ale secolului trecut, ideea oraselor ecologice a inceput sa fie agreata progresiv de locuitorii din intreaga lume si aplicata fara retinere in orasele unde conditiile materiale au permis acest lucru.

  • O noua serie de dezbateri privind conservarea mediului

    La Centrul Ceh a reinceput seria de dezbateri pe teme din domeniul protectiei si conservarii mediului. Prima manifestare de acest gen va avea loc joi, 19 octombrie 2006, la orele 18.30.

  • Dunarea a fost curatata de petrol

    Alerta privind poluarea cu produse petroliere pe Dunare a fost stopata, a anuntat minstrul mediului Sulfina Barbu duminica, in cadrul unei conferinte de presa


Warning: fopen(cache/44af0f0f8720ba7d921c04f11309e9d4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139