A fost adoptata legea pentru combaterea ambroziei
Camera Deputatilor a adoptat marti, 6 februarie 2018, legea pentru combaterea celei mai alergene plante din Romania, ambrozia. Proiectul de lege initiat de un grup de parlamentari liberali a fost deja adoptat de Senat si va merge la promulgare, astfel incat si Romania sa urmeze exemplul stabilit in acest domeniu de restul statelor europene. Legea prevede ca proprietarii de terenuri pe care se gaseste ambrozia - planta ce poate sa provoace crize alergice puternice, foarte periculoase - sunt obligati sa distruga planta, in caz contrar putand fi amendati cu sume foarte mari. Proprietarii vor fi informati privind riscurile si pericolele pe care le aduce aceasta buruiana invaziva, pe care o intalnim adesea pe spatiile verzi, terenurile abandonate si neintretinute, neingrijite, si vor trebui sa o elimine cat mai repede.
In cadrul proiectului se prevede ca toti administratorii si proprietarii de terenuri, drumuri publice, cai ferite, etc, sa verifice periodic daca aceasta planta exista si sa o distruga prin cosire, erbicidare, smulgere si alte metode. Mai mult, si beneficiarii lucarilor de constructii trebuie sa prevada instalarea ambroziei sau sa o distruga. In caz contrar pot primi (dupa un avertisment scris) amenzi care incep de la 750 de lei si pot ajunge pana la 5000 de lei in cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice pot plati sume mult mai mari, de 5000 - 20000 de lei.
Foto: wikipedia.org
Articole asemănătoare
-
Coaja de pepene rosu confiata
Pepenele rosu, rece, dulce si plin de savoare este unul dintre deserturile perfecte in zilele calde ale verii, iar miezul poate fi folosit si pentru un smoothie plin de vitamine sau poate fi transformat in suc aromat, baut cu gheata, simplu sau cu menta, lamaie, eventual putin ghimbir. Insa partea alba a cojilor pe care le aruncam poate fi folosita pentru un desert inedit, pentru care aveti nevoie doar de apa, zahar, lamaie, sare. Cu siguranta ca musafirii isi vor da greu seama care a fost ingredientul principal pentru aceasta surpriza dulce.
-
Plante utile pentru combaterea daunatorilor din gradina
Exista o lege a naturii potrivit careia toate componentele mediului se armonizeaza. In realitate mereu vor fi exceptii, iar persoanele care se indeletnicesc cu gradinaritul cunosc bine acest lucru. Dovada ca bolile si daunatorii constituie o provocare constanta atat pentru plantele crescute afara cat si pentru majoritatea celor din apartament.
-
Uleiul din nuca de cocos, extrem de benefic pentru sanatate
Timp de secole, uleiul din nuca de cocos a reprezentat si a fost folosit ca o sursa vitala de hrana pentru sanatate si pentru starea generala de bine a organismului in comunitatile traditionale care traiesc in regiunile tropicale.
-
Cum prevenim astenia de toamna?
Trecerea de la sezonul estival la toamna a fost intotdeauna dificila pentru oameni. Inca de la solstitiul de vara durata zilelor a inceput sa scada insa acest lucru va fi resimtit din ce in ce mai pregnant din Septembrie pana la iarna, cand Soarele va petrece cel mai putin timp pe bolta cereasca.
-
Hyssopus officinalis - planta medicinala si ornamentala
Hyssopus officinalis este o planta stufoasa vesnic verde, ce a fost odata cultivata pentru utilizari medicinale, iar in momentul de fata se cultiva intens ca arbust ornamental.